Makinaları Tanıyalım
Makinaları Tanıyalım!
Günlük yaşamı kolaylaştıran ve gün içerisinde birçok farklı alanda karşılaşılan makineler, düzenli bir yapısal bütünlük içerisinde çeşitli işlevleri yerine getiren fiziksel sistemlerdir. İnsan yapımı olan bu sistemler, yapılması gereken işleri daha az kas gücü kullanarak ve daha kısa sürede tamamlamak gibi avantajlar sağladıkları için her geçen gün daha da geliştirilmektedir. Popülaritesini asla kaybetmeyen makineler, işlemler sırasında kuvvet uygulamak ve hareket kontrolü sağlamak gibi yararlar sağlamaktadır.
Makineler; miller, çarklar, dişliler ve işlevlerine uygun olan diğer devinimli parçalardan meydana gelmektedir. Aynı zamanda doğru şekilde çalışmaları ve kullanıcılara avantajlar sağlayabilmeleri için mutlaka alanında uzman mühendisler tarafından titizlikle tasarlanmış olmaları gerekmektedir. 50 seneyi aşkın süredir sektörünün lideri olmayı başaran ve başarıları arasına her geçen gün yenilerini eklemeyi sürdüren Kale Makine ailesi ise bu alandaki en başarılı hizmetleri sağlamaktadır.
Makine, elektrikli el aletleri ve hırdavat alanında geniş bir ürün yelpazesine sahip olan Kale Makina; 250 ana bayi, 100’ün üzerinde zincir mağaza ve satış sonrası hizmetler sağlayan 120 yetkili servis ile hizmet sağlamaktadır. Aynı zamanda tüm dünya çapında başarılarını kanıtlamış bir marka olan Hitachi Türkiye distribütörü olmasının yanı sıra, patenti kendilerine ait olan ATLASPRO ve KLPRO markaları ile endüstriyel ağır hizmet alanında da profesyonelliğini kanıtlamaktadır.
Kaynak Makinası
Kaynak uygulamaları, ısı yardımı sayesinde yapısal açıdan benzer özellikler gösteren bir ya da birden fazla metalin birbirleri ile kalıcı şekilde birleştirilmesini sağlayan işlemlere verilen genel addır. Bu işlemlerin pratik şekilde gerçekleştirilmesini sağlayan makineler ise kaynak makinası olarak adlandırılmaktadır. Metal iş endüstrisinde oldukça büyük önem taşıyan bu makineler, ısı kaynağı olarak elektrik akımı kullanmaktadır.
Kaynak makineleri, işlemlerin çok daha kısa süre içerisinde ve daha pratik şekilde gerçekleştirilmesine imkan tanımaktadır. Bu durum özellikle köprü, gemi ve inşaat yapımı gibi geniş kapsamlı işlerde hem maddi açıdan hem de zaman tasarrufu anlamında büyük avantajlar sağlamaktadır.
Kaynak makineleri, temelde doğru akım ya da alternatif akım ile çalışmaya uygun şekilde üretilmektedir. Ancak kaynak işlemleri, uygulama alanlarına bağlı olarak farklı şekillerde uygulanabilmektedir. Gaz altı kaynağı, toz altı kaynağı, örtülü elektrot ark kaynak, elektrik direnç kaynağı, enerji ve ışın kaynakları ise günümüzde en yaygın şekilde kullanılan kaynak çeşitleri arasında yer almaktadır. Bu durum sonucunda ise kullanıma bağlı olarak uygun makinelerin tercih edilmesi büyük bir önem taşımaktadır.
Borulara kaynak yapılması gereken durumlar için PPRC kaynak makinesi kullanılması gerekmektedir. Aynı zamanda elektrofüzyon parçaları barındıran ve elektrik akımına gösterilen direnç sayesinde ısı sağlayan füzyon kaynak makineleri de oldukça yaygın bir kullanıma sahiptir. Tercih edilen marka, model ve özelliklerine bağlı olarak füzyon kaynak makinası fiyatları değişiklik gösterebilmektedir.
Matkaplar
Tarihi yaklaşık olarak MÖ 2500 senelerine dek uzanan matkaplar, delme işlemlerinin daha az güç kullanarak ve daha hızlı şekilde gerçekleştirilmesini sağlayan elektrikli el aletleridir. Aynı zamanda akülü modellerin kullanımı da oldukça yaygındır. Matkaplar, farklı motor gücüne sahip olacak şekilde üretilmektedir. Bu sayede yüzeylere zarar vermeden ve daha az güç kullanarak delik açılması mümkün olmaktadır.
Matkaplar, kullanım alanları ve amaçlarına bağlı olarak 3 temel gruba ayrılmaktadır. Bu gruplar ise darbeli matkaplar, darbesiz matkaplar, kırıcı ve delici matkaplar olmak üzere sıralanabilmektedir. Aynı zamanda kömürlü, kömürsüz, akülü/ şarjlı ve elektrikli modeller bulunmaktadır. Bu sayede kişiler, ihtiyaçları olan en uygun özelliklerdeki makinelere erişebilme imkanına sahip olmaktadır.
Çizgi Lazer Hizalama
Çizgi lazer hizalama makineleri, geometrik ve özel ölçümlerin yapılmasını sağlayan cihazlardır. Bu sayede tüm ölçümlerin hatasız, pratik ve kısa süre içerisinde yapılması mümkün olmaktadır. Özellikle şantiye çalışmaları ve makine mil hizalaması gibi işlemler için sıklıkla kullanılmaktadır.
Çizgi lazer hizalama makineleri ile kontrol aşamalarında düzeltilmesi gereken açılar ve ölçülerin kolayca görüntülenmesi mümkün olmaktadır. Aynı zamanda bu makinelerde lazer distomat ölçüm sistemi, düzeltme değeri, açısal hizalama ve paralel hizalama gibi fonksiyonları bulunmaktadır. Kullanım amacına uygun olmak üzere taşınabilir ve sabit makine özellikleri de sunulmaktadır.
Çizgi lazer hizalama makineleri; peyzaj çalışmaları, metal imalatı, elektrik tesisatı çalışmaları, yeraltı boru hattı çalışmaları, asma tavan uygulamaları, pencere döşemeleri ve inşaat sektörlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Aynı zamanda inşaat sektöründe uygulanan duvar örme, fayans döşeme, beton ve çelik işçiliği gibi alanlarda da önemli avantajlar sağlamaktadır. Hem uzun hem de kısa mesafelerde hatasız ölçümler yapması mümkün olan bu cihazlar, yatay ve dikey tesviyeler sırasında eğimler de oluşturabilmektedir. Bu sayede tüm işlemlerin hatasız şekilde tamamlanması mümkün hale gelmektedir.
Şarjlı Vidalama
Şarjlı vidalama aletleri, hem günlük hem de endüstriyel kullanım için uygun olan makinelerdir. Bu aletler sayesinde tüm vidaların hızlı ve kolay şekilde sıkılması ya da çıkarılması mümkündür. Bu nedenle her türlü montaj ve söküm işlemi için kullanılması mümkün olan aletlerdir.
Şarjlı vidalama aletleri, batarya kapasitelerine bağlı olarak elektrik bağlantısına ihtiyaç duymadan da çalışabilen makinelerdir. Bu sayede ulaşılması güç alanlar ya da elektrik hattının olmadığı bölgelerde de kullanım imkanı tanımaktadır. Halk arasında akülü matkap olarak da adlandırılmasının nedeni ise uygun uçların kullanılması ile birlikte yüzeylerde delik açılmasını da sağlamalarıdır.
Şarjlı vidalama aletlerinin içerisinde yaygın olarak kömür kullanılmaktadır. Ancak kömürler belirli bir sürenin sonunda azalabilmekte ve makinelerde motor arızaları görülebilmektedir. Bu nedenle günümüzde birçok kullanıcı, kömürsüz vidalama aletlerini tercih etmektedir. Bu sayede çok daha uzun ömürlü bir kullanım imkanına sahip olmak mümkün hale gelmektedir.
Metre Ölçme Aleti
Lazermetre olarak da bilinen metre ölçme aleti, mesafelerin hızlı ve hatasız şekilde ölçülmesini sağlayan ürünlerdir. Ölçüm işlemleri için lazer ışınlarından yardım alması nedeniyle lazermetre adını almıştır. İki nesne ya da yüzey arasında ölçüm yapılmasına imkan tanıyan bu aletler; aynı zamanda alan, eğim ve hacim ölçümlerinin yapılmasına da olanak tanımaktadır. Bu nedenle hayli geniş bir kullanım alanları bulunmaktadır.
Lazermetreler, özellikle yapı ve inşaat sektörlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Referans noktası belirlendikten sonrasında cihazın sabitlenmesi gerekmektedir. Ardından cihazın çalıştırılması ve iletilen akım sayesinde lazer ışınları üzerinden verilerin toplanması mümkün olmaktadır. Bu sayede ölçümler kolayca sonlandırılabilmektedir.
Havalı Zımba Tabancası
Havalı zımba tabancası, mobilyacılık ve marangozluk gibi sektörlerde sıkça kullanılan el aletlerinin başında yer almaktadır. Makinelerin çalışma prensipleri, hava basıncı sayesinde zımbaların istenen yüzeyler üzerine hızlı bir şekilde tutturulmasını sağlamaktadır. Bu sayede kas gücü uygulanmasına ihtiyaç duyulmadan da işlemleri tamamlamak mümkün bir hale gelmektedir.
Havalı zımba tabancaları, zımbalama işlemlerinin seri şekilde yapılmasına imkan tanımaktadır. Bu durum, yapılması gereken işlemlerin çok daha kısa süre içerisinde tamamlanmasına imkan tanımaktadır. Böylece iş planlamasının geride kalınmaması ve kısa süre içerisinde daha fazla işin tamamlanması mümkün hale gelmektedir.
Darbeli ve Darbesiz Matkap
Yüzeyler üzerinde ihtiyaç duyulan deliklerin pratik şekilde açılmasına yardımcı olan matkaplar, çalışma prensipleri ve kullanım alanlarına bağlı olarak 3 gruba ayrılmaktadır. Bu grupların ise kısaca şu şekilde açıklanması mümkündür:
- Darbeli Matkaplar: Yüzey üzerine belirli periyotlarla darbe uygulayan ve bu sayede istenen deliklerin daha kolay şekilde açılmasını sağlayan aletler, darbeli matkap olarak adlandırılmaktadır. Darbe uygulamaları, vida yüzeyleri üzerinde deformasyona neden olabilmektedir. Bu nedenle vidalama işlemleri için kullanılması uygun değildir.
- Darbesiz Matkaplar: Standart ya da klasik matkaplar olarak da bilinmektedir. Delik açma işlemi için herhangi bir darbe uygulama özelliği bulunmamaktadır. Ancak güçlü motoru sayesinde zorlu ve sert yüzeylerde dahi kolayca delik açılması mümkündür. Aynı zamanda darbe uygulamadıkları için vidalama işlemleri için kullanılmaları da uygundur.
- Kırıcı/ Delici Matkaplar: Yüksek darbe gücü sayesinde seramik ve benzeri yüzeylerin kırılmasını sağlayan aletlerdir. Yaygın olarak yapı ve tadilat sektörlerinde kullanılmaktadır.
Günümüzde kullanılan bazı matkap modelleri, kullanıcılara hem darbeli hem de darbesiz kullanım imkanları sağlamaktadır. Ancak profesyonel kullanım için ayrı makinelerine kullanılması tavsiye edilmektedir. Çünkü motor gücü, matkapların performansını doğrudan etkileyen kriterlerin başında yer almaktadır. Her iki özelliğin de görüldüğü matkaplarda ise motor gücü yeterince güçlü olmamaktadır. Bu nedenle daha çok günlük kullanım için uygun olan makinelerdir.
Çivi Makinaları
Çivi makinaları; uygulama tetiği, çivi şarjörü ve hava giriş gölgesi olmak üzere 3 temel bölümden meydana gelen aletlerdir. Bu makineler, kompresörden sağladıkları hava basıncı sayesinde çivilerin hızlı ve kolay şekilde istenen yüzeye sabitlenmesini sağlamaktadır. Böylece kas gücüne ihtiyaç duyulmadığı gibi, işlemlerin çok daha kısa süre içerisinde tamamlanması da mümkün hale gelmektedir.
Çivi makineleri, farklı güçlerde ve tasarımlarda üretilmektedir. Bu sayede kullanılacağı sektöre ve amaca en uygun olan modellerin belirlenmesi mümkün olmaktadır. Doğru makine seçiminin yapılması ise alınacak sonuçların etkisini doğrudan etkilemektedir.
Şarjlı Tornavida
Şarjlı tornavida modelleri, tüm vidalama işlemlerinin hızlı ve kolay şekilde yapılmasına imkan tanıyan aletlerdir. Bu nedenle montaj işlemlerinin gerekli olduğu her alanda kullanılmaları mümkündür. Ancak uzun süreli kullanım için yüksek pil gücüne sahip modellerin tercih edilmesi gerekmektedir.
Değiştirilebilir uçlar sayesinde birçok farklı ebat ve özellikteki vidaya uyum sağlaması mümkün olan şarjlı tornavida modelleri, genel olarak alet taşıma çantası içerisinde satışa sunulmaktadır. Bu setler içerisinde ise en sık ihtiyaç duyulan tornavida uçları yer almaktadır. Ancak farklı ve özel uçlara ihtiyaç duyulması halinde dışarıdan temin edilmesi gerekmektedir.
Kömürsüz Testere
Testereler; ahşap, plastik ve metal gibi çok sayıda malzemenin istenen şekillerde kesilmesini sağlayan aletlerdir. Günümüzde ise kesim işlemlerinin daha az efor kullanarak ve daha hızlı şekilde gerçekleştirilebilmesi için elektrik gücünden sıkça yardım alınmaktadır. Özellikle daire testere kullanımı, yapı ve inşaat sektörlerinde yaygın bir yere sahiptir. Yüksek motor güçleri ile bu testereler, hayli pratik bir kullanım imkanı sunmaktadır.
Elektrikli testerelerde kömür kullanımı oldukça yaygındır. Ancak bu kömürlerin zaman içerisinde azalması ve motor arızalarına neden olmaları riski bulunmaktadır. Bu nedenle günümüzde birçok kişi, kömürsüz testere kullanımını tercih etmektedir. Bu sayede daha uzun ömürlü ve güvenilir bir kullanım imkanına sahip olunmaktadır.
Günümüzde en sık kullanılan elektrikli testere modellerinden bir diğeri de tilki kuyruğu adı verilen makinelerdir. Bu testereler, yapı ve tadilat işlemlerinin yanı sıra donmuş gıda ve kemik gibi besinlerin kesilmesi amacıyla da kullanılmaktadır. Değiştirilebilir uçları sayesinde farklı malzemeler üzerinde kullanılabilmektedir. Tilki kuyruğu testereler ile tuğla, metal, çivili metal, PVC ve paslanmaz çelik gibi malzemelerin kesilmeleri de mümkündür. Bu nedenle birçok farklı sektörde yaygın olarak kullanımı görülmektedir.